mapa web

ÀREA RESERVADA: identificar-se

segueix-nos 

notícies d'actualitat del COPEC segueix el COPEC a facebook segueix el COPEC a twitter segueix el COPEC a linkedin

agenda

trieu:
< febrer 2020 >
dl dm dc dj dv ds dg
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

INICI > El Col·legi > Manifestos

Suport Manifest "TIAC denúncia la vulneració de drets dels infants"

anterior

El Col·legi de Pedagogs de Catalunya dóna suport al MANIFEST de la TIAC i se’n fa ressò, condemnant la instrumentalització partidista que s’ha fet de la participació d’infants i adolescents l’1 d’octubre, en què les famílies -com agents educatius de primer ordre- han compartit amb llurs fills i filles –de qui ens són responsables- els drets universals d’expressió i de participació ciutadana.

__________________________________________________

 TIAC DENUNCIA LA VULNERACIÓ DE DRETS DELS INFANTS

Les entitats signants d'aquest escrit manifesten que durant els darrers dies s'han vist vulnerats principis reconeguts en el “Pacte per a la Infància i l’Adolescència de Catalunya”, acord signat el 2013 per una setantena d'agents socials d'aquest país. Els esdeveniments al voltant del referèndum del passat diumenge 1 d'octubre també han suposat la vulneració de drets reconeguts a la Convenció sobre els drets de l'Infant (ONU, 1989).

Els fets ocorreguts els darrers dies han situat els infants al centre de l'agenda política. Celebrem que per una vegada, aquest agent actiu del país, que és el present i en serà el futur, hagi ocupat aquest espai privilegiat. Malauradament l'interès per aquest col·lectiu troba explicació en l'obtenció d'objectius polítics i partidistes. S'ha denunciat a la Fiscalia de menors la instrumentalització d'infants durant el referèndum en manifestacions i protestes, i la premsa recull que la situació s'ha portat, també, a Brussel·les.

Si algú ha vist algun infant manifestant-se per la força, farà bé en denunciar-ho. Ara bé, fins ara tots els que hem vist a les imatges difoses als mitjans participaven a manifestacions pacífiques amb les seves famílies. En algun lloc està prohibit que tothom pugui mostrar pacíficament la seva opinió? Com es pot acusar la Generalitat i a les institucions educatives de promoure la utilització d'infants en manifestacions pacífiques? La tutela és de les mares, dels pares, de qui en té la tutoria, que són qui vetllen pels drets dels seus fills, i els ensenyen a participar en la vida social. pacíficament.

Des de la Taula per la Infància i l'Adolescència considerem que l'exercici de drets fonamentals com la llibertat d’expressió i manifestació de la ciutadania catalana de totes les edats s’han vist greument violats. Aquestes vulneracions greus dels drets i les llibertats de la població s'han dut a terme culpant les institucions educatives, i advertint a les famílies de les seves responsabilitats penals com a responsables dels seus fills i filles, i instal·lant barreres, basades en la por, a la convivència familiar i a l’educació democràtica dels seus fills i filles.

Les entitats que signem aquest escrit volem recordar que els articles 12 i 13 de la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant, expliciten que les persones menors de 18 anys d'edat tenen dret a la llibertat de pensament i a la llibertat d’expressió com a éssers humans que són. Lamentem que se segueixi tractant a infants i adolescents, sense respectar la seva condició de ciutadania de ple dret, amb competències d’informar-se i de participar de la vida social; amb facultats per comprometre's i amb plena capacitat d’obrar d’acord amb les seves conviccions, considerant que l’Infant ha d’estar plenament preparat per a una vida independent en societat i ser educat en l’esperit dels ideals proclamats en la Carta de les Nacions Unides i, en concret, en un esperit de pau, dignitat, tolerància, llibertat, igualtat i solidaritat.

Les polítiques socials d’Espanya i d’Europa haurien de garantir els drets humans i civils de la ciutadania, especialment els dels infants. La falta d’observança d’aquests valors per part dels mandataris de l'Estat Espanyol, i els silencis de la Comunitat Europea, definitivament no són un exemple per la ciutadania més jove la qual, per la seva banda, és present i futur del país.

___________________________________________


Data de publicació: 20/10/2017

comparteix:

 

Col·legi de Pedagogs de Catalunya

contacta - informació general - avís legal

BARCELONA | Av. Mistral, 20 bis, entl 2. | 08015 Barcelona | Tel.93 217 77 99 | Fax 93 292 95 08 | HORARI

TARRAGONA | Rambla Nova, 12, 1. 2. | 43004 Tarragona | HORARI

GIRONA | C/ Ibèria, 4 | 17005 Girona | HORARI

LLEIDA | Rambla de Ferran, 32 | 25007 Lleida | HORARI