Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Suport Manifest del Col·loqui del I Congrés Serveis Socials Bàsics | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > La veu del COPEC

Suport Manifest del Col·loqui del I Congrés Serveis Socials Bàsics

En el Col·loqui de presentació del Congrés de Serveis Socials Bàsics, què el Col·legi de Pedagogs de Catalunya n'és col·laborador, han estat presents Josep Ma. Elias, president, acompanyat de Montserrat Juanpere, vocal de Pedagogia Social.

En el acte s'ha llegit un Manifest, que segueix a continuació, que ha comptat amb el suport del COPEC, on hi ha assistit, com a convidat, el Sr. Josep Oliva, Diputat de l' Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona.

MANIFEST


Els col·legis organitzadors del 1r Congrés de Serveis Socials Bàsics -Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya i Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, amb el suport del Col·legi de Pedagogs de Catalunya i l’Associació de Treballadors i Treballadores Familiars de Catalunya- davant la situació de crisi actual que s’ha estès i ens situa en un context de múltiples crisis que afecten tots els espais públics, personals i privats, volem manifestar el nostre posicionament:

 1. El model neoliberal s’està estenent, les solucions i respostes individuals davant els problemes estan esdevenint la pauta d’acció cada cop més comuna.
 2. S’ha instaurat la por, la creixent escletxa social comporta, cada cop més, posicions egoistes i insolidàries.
 3. És un model cruel i paradoxal el que demana esforços extrems als més vulnerables i que descarna els sistemes de benestar social amb un horitzó per ara incert i injust i que genera una crisi del projecte col·lectiu i social.
 4. Des dels Serveis Socials reclamem el respecte a les persones i a la seva dignitat com a condició bàsica a l’hora de plantejar mesures alternatives a la crisi.
 5. La situació actual fa necessari cobrir les necessitats bàsiques. Els Serveis Socials Bàsics han de ser una eina de transformació per donar oportunitats a les persones per tal que es promocionin i recuperin un rol social de forma que no es menyscabi la seva dignitat.
 6. Per responsabilitats professionals i ètiques continuem treballant sobre el terreny als barris, les ciutats i les escoles per donar atenció, implicant les persones, els grups i la comunitat. Són temps de valentia i de coratge.
 7. Probablement, quan sortim d’aquesta crisi ho farem, col·lectivament, més empobrits i desiguals, però no hauríem d’acceptar sortir-ne més covards i resignats.
 8. Davant dels reptes que, com a professionals, ens planteja aquesta situació -aquestes “vides en crisis”- hem de reivindicar la rendibilitat dels Serveis Socials Bàsics per la seva proximitat, per la seva capacitat de generar xarxa i per actuar com a catalitzadors de processos socials.
 9. Manifestem el nostre més ferm compromís amb les persones, així com la nostra voluntat d’acompanyar-les en la construcció d’un nou model social que es guiï pel “bé comú” i faci front a les polítiques “extractives” que estan saquejant els serveis públics del benestar.
 10. És possible que, des d’una perspectiva més sostenible solidària i equitativa, puguem construir un model de benestar diferent, però igualment efectiu.
 11. Davant d’aquesta situació, posicionats amb una ètica de valors democràtics en defensa dels més vulnerables, continuem reivindicant el valor d’un sistema públic de Serveis Socials com a garant dels drets de la ciutadania.Data de publicació: 26/9/2013