mapa web

ÀREA RESERVADA: identificar-se

segueix-nos 

notícies d'actualitat del COPEC segueix el COPEC a facebook segueix el COPEC a twitter segueix el COPEC a linkedin

agenda

trieu:
< febrer 2020 >
dl dm dc dj dv ds dg
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

INICI > Vocalies Professionals > Pedagogia i Empresa

Cooperatives: via d’emprenedoria per a pedagogs i psicopedagogs

anterior

Col·legi de Pedagogs de Catalunya > Vocalies Professionals > Cooperatives: via d’emprenedoria per a pedagogs i psicopedagogs<br>


El Dia Internacional de les Cooperatives vol promoure el valor del cooperativisme en el marc del desenvolupament sostenible i de les relacions d’igualtat del treball conjunt. Un suport a la iniciativa emprenedora per als professionals de la pedagogia i la psicopedagogia.

 

Aquesta diada es ve celebrant a nivell internacional des de 1923 impulsat per la Aliança Cooperativa Internacional, és a partir de 1995 quan és reconegut i celebrat en el marc de les Nacions Unides. Enguany els objectius se centren en fonamentar el projecte empresarial en els valors de servei, professionalitat, dinamisme i coresponsabilitat d’acord amb la dimensió ètica de gestió democràtica, participació activa, cooperació, autonomia i sostenibilitat. Valors que, compartits i socialitzats, complementen els principis cooperatius, així com els compromisos i voluntats vinculats a la responsabilitat social.

D’acord amb l’Aliança Cooperativa Internacional: “Una cooperativa és una associació autònoma de persones unides voluntàriament per satisfer les seves necessitats econòmiques socials i culturals comuns mitjançant una empresa de propietat conjunta i democràticament controlada.", en aquest sentit les cooperatives es diferencien d'altres empreses de tres maneres específiques i molt significatives:

  1. Per un propòsit diferent: el propòsit principal de les cooperatives és satisfer les necessitats comunes dels seus membres i de la seva comunitat, mentre que el propòsit principal de la majoria d'empreses de capital és maximitzar els beneficis per als accionistes
  2. Una Estructura diferent: les cooperatives utilitzen el sistema un vot  una persona. Un vot i no el sistema d’un vot per acció que s’utilitza per les empreses ordinàries. Això ajuda a la cooperativa a servir a les necessitats comunes enlloc de les necessitats només d’un grup de persones, alhora que garanteix que són les persones cooperativistes, i no el capital, que tenen el control de l’empresa.
  3. Una assignació diferent del lucre: les cooperatives comparteixen les utilitats entre els seus membres-propietaris sobre la base de l’ús que fan de la cooperativa, no en base al nombre d’accions que posseeixen. Les cooperatives inverteixen una part significativa dels guanys a fer sostenible el projecte empresarial, a millorar el servei als membres i promoure el benestar de les seves comunitats.

El cooperativisme català té una llarga tradició en l’economia catalana que actualment ocupa 45.000 persones, en empreses de caràcter cooperatiu presents en tots els sectors de l’economia. Per la seva organització flexible i de proximitat, estan especialment preparades per afrontar els canvis i suportar els embats de la crisi. Creen ocupació, generen qualitat, agrupen el talent, promouen la innovació, entre d’altres valors afegits.

Les cooperatives són una bona opció, dins les empreses d’iniciativa social, per aquells professionals de la Pedagogia i Psicopedagogia que cerquin opcions per a crear la seva empresa. Mitjançant la Confederació de Cooperatives de Catalunya, es pot conèixer més l’àmbit cooperatiu  així com obtenir  informació iassessorament relatius a la creació d’una cooperativa.Data de publicació: 7/7/2014

comparteix:

 

Col·legi de Pedagogs de Catalunya

contacta - informació general - avís legal

BARCELONA | Av. Mistral, 20 bis, entl 2. | 08015 Barcelona | Tel.93 217 77 99 | Fax 93 292 95 08 | HORARI

TARRAGONA | Rambla Nova, 12, 1. 2. | 43004 Tarragona | HORARI

GIRONA | C/ Ibèria, 4 | 17005 Girona | HORARI

LLEIDA | Rambla de Ferran, 32 | 25007 Lleida | HORARI