Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com “El retratista´ sobre el pedagog Antoni Benaiges | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Generació coneixement > Pedagogs/gues referents

“El retratista" sobre el pedagog Antoni Benaiges

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > El Col·legi > “El retratista" sobre el pedagog Antoni Benaiges


En el documental "El retratista", el fotògraf Sergi Bernal mostra la història d'Antoni Benaiges, mestre i pedagog català, que l'any 1934 va portar a terme el Mètode de Freinet a una petita escola de Burgos, al poble Bañuelos de Bureba.


Bernal va descobrir la història de Benaiges mentre elaborava un reportatge sobre l'obertura d'unes foses comunes de la Guerra Civil a Burgos. Va saber de l'existència d'aquest pedagog i va investigar parlant amb els testimonis d'aquella època, per desenvolupar el seu projecte.


Antoni Benaiges vadesenvolupar el mètode d’ensenyament de Freinet que prioritza la visió dels alumnes, donant-los-hi el protagonisme en el procés educatiu. "El retratista" és un dels quaderns que s'ha pogut conservar, que va editar amb la seva impremta i magnetòfon, i és el que dóna el nom al documental de Sergi Bernal.


Amb el documental es mostra com aquest pedagog apassionat de la seva tasca va viure com la Guerra acabava amb el seu projecte d’ensenyament. Benaiges va desaparèixer, com d'altres republicans de l'època, afusellat i enterrat furtivament a una fossa comú de La Pedraja el juliol de 1936.


Un documental que fou estrenat el novembre passat i que s'ha projectat als cinemes Girona el 8 i 15 de gener, també en el Centre Civic de CAN BASTÉ de Barcelona el passat juliol es feu una projecció i una xerrada al voltant dels seus autors.


La primera exposició del projecte es va inaugurar el 2011: “Desenterrant el silenci: un mestre català a una fossa de Burgos”Data de publicació: 13/10/2014