Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com QUELCOM MÉS QUE UNA DATA COMMEMORATIVA | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Generació coneixement > Parlem de Pedagogia

QUELCOM MÉS QUE UNA DATA COMMEMORATIVA

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > Publicacions > QUELCOM MÉS QUE UNA DATA COMMEMORATIVA

QUELCOM MÉS QUE UNA DATA COMMEMORATIVA

25 DE NOVEMBRE. ELIMINAR LA VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA

 

Montserrat Juanpere Ferré, col·legiada núm. 131[i]

Pilar Morral Garcia, col·legiada núm. 357[ii]

Carla Jiménez González, estudiant de pedagogia associada núm. E163 [iii]

Barcelona, 25 de novembre de 2014

 

 

La data d’avui ens convida a reflexionar sobre les respostes que donem a aquest fet que malauradament pren protagonisme més dies que el de la seva commemoració. Què contribueix a perpetuar aquest fenomen? Quin paper hi té l’educació?

 

 

El 25 de Novembre es commemora, com cada any, el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. La data marca el brutal assassinat en 1960 de les tres germanes Mirabal, activistes polítiques de la República Dominicana.  El principal objectiu d'aquest dia, és sensibilitzar la població d'un dels problemes al qual s'enfronten milers de dones.

L'Assemblea General de Nacions Unides va definir la violència contra la dona com "Tot acte de violència basat en el gènere que té com a resultat possible o real un dany físic, sexual o psicològic incloses les amenaces, la coerció o la prohibició arbitrària de la llibertat”.

 

La data d’avui ens convida a reflexionar sobre les respostes que donem a aquest fet que malauradament  pren protagonisme més dies que el de la seva commemoració. El degoteig de les víctimes que al llarg de l’any hi ha hagut ens colpeix massa sovint i ens escup la crua realitat de la nostra societat.  Segons un estudi mundial de l'OMS realitzat en 2013, el 35% de les dones de tot el món ha patit violència.

 

Què contribueix a perpetuar aquest fenomen? Quin paper hi té l’educació? La violència contra les dones és sobretot masclista?

 

Les dones ho han tingut més difícil. Ho tenen més difícil. La prevenció de la violència, no només contra les dones, sinó qualsevol mostra de violència, ha de començar en les primeres etapes de la vida dels nens i nenes. I l’educació hi té un paper fonamental per promoure relacions des de la igualtat de gènere.

 

No és només una qüestió de drets!

 

Preservar la vida vol dir també educar en el respecte i el bon tracte cap als altres i, naturalment, a un mateix. De vegades oblidem que els nens acaben sent adults i exercint de pares i mares. Els adults, els professionals, les institucions..., la societat en el seu conjunt, participa d’aquesta corresponsabilitat junt amb la família per a fer emergir relacions que propicien una ciutadania de pau i bona cura.

 

Per a l’educació aquest és un repte de grans dimensions encara en procés. Les pedagogues i els pedagogs hi tenim molt a dir. Més a fer...

 

 

 

___________________________

 

[i] Pedagoga i Vocal de Social del Col·legi de Pedagogs de Catalunya

[ii] Pedagoga i coordinadora del Grup de Treball de Pedagogia Social del Col·legi de Pedagogs de Catalunya

[iii] Estudiant de 3r de Pedagogia per la UAB, en pràctiques al Col·legi de Pedagogs de Catalunya

 

 

 

Data de publicació: 25/11/2014