Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com MANIFEST INSTITUCIONAL DE LA MEDIACIÓ<br> | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Recerca i Comissions > GR Mediació

MANIFEST INSTITUCIONAL DE LA MEDIACIÓ

Dimecres passat dia 21 de gener es va celebrar el Dia Europeu de la Mediació, amb diferents iniciatives divulgadores arreu del país. L’acte de cloenda de la jornada es va portar a terme al Centre  d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, on hi va estar convidat el Col·legi de Pedagogs de Catalunya, representat per la presidenta Rosa Rodríguez i Josep Armengol, responsable de l'Àrea Professional de Mediació del COPEC.

En l’acte hi eren presents varis col·legis professionals, representants d’universitats, càrrecs del Departament de Justícia, membres de la judicatura i persones i entitats relacionades amb el món de la mediació.  Les aportacions dels ponents van ampliar la visió des del món de la justícia, l’empresa, la policia i la filosofia. Una conclusió és que la mediació és un camí necessari i plenament vàlid, però que encara li falta molt camí per recórrer en tots els àmbits.

En la cloenda de l’acte el Conseller de Justícia, Germà Gordó, va fer esment a la publicació de les dades estadístiques de les mediacions gestionades pel Centre de Mediació en Dret Privat de Catalunya, de les quals va destacar la diferència entre el milió de casos que entren a l’any als tribunals de Justícia de Barcelona amb les 5.000 peticions de mediació que gestiona el CMDPC en un any, marcant la fita de doblar el número de mediacions aquest any i millorar el 50% d’acords. També va aprofitar per fer referència al recent presentat  Pla Nacional d’Impuls a la Mediació-Horitzó 2016.

En síntesi, el Pla Nacional d’Impuls a la Mediació es presenta com una eina de cohesió sense passar pels jutjats, i contempla el desenvolupament de sis objectius:

  1. El canvi cultural. L’acord consensuat i satisfactori, més ràpid i menys costós.
  2. L’impuls de la gestió integral de la mediació i l’ampliació de la seva implantació en diferents àmbits.
  3. Fomentar i ampliar les col·laboracions. Col·laboracions entre i amb diferents col·lectius.
  4. Incrementar el % de conflictes resolts a través de la mediació. Consolidar-la com una alternativa al judici.
  5. Millora de la qualitat de les mediacions a través de la recerca i la innovació.
  6. Contribuir a la cohesió social. Apostar per mesures preventives de resolució de conflictes.

Finalment Germà Gordó va llegir el MANIFEST INSTITUCIONAL del Dia Europeu de la Mediació, signat per les entitats organitzadores i que posteriorment, en el mateix acte,  el Col·legi de Pedagogs de Catalunya s’hi va adherir, juntament amb altres entitats col·laboradores de la celebració.

Esperem que el desenvolupament d’aquest Pla es tingui en compte, a més del coneixement i aportacions de les Universitats, l’expertesa i la praxi que poden aportar els professionals de la mediació a Catalunya, aglutinats –entre altres ens- en els diferents Col·legis professionals.

El Col·legi de Pedagogs de Catalunya vetllarà, com ha anat fent els últims anys, per tal que la experiència de qui fa les mediacions sigui escoltada i tinguda en compte a l’hora de dissenyar i implementar projectes de país en aquest àmbit. En els últims anys no s’ha tingut en compte, o si s’ha fet, només des de determinades visions professionals. Ara és l’ocasió per tal que la comunitat mediadora sigui la que participi activament en la co-construcció del present i futur de la mediació en aquest país. Esperem –i treballarem en aquesta línia per si no fos el cas- que l’administració catalana ho tingui present en aquest Pla i en els que puguin venir.

En aquest sentit cal destacar la tasca del Grup de Treball de Mediació del COPEC com a espai de debat, anàlisi i generació de coneixement al voltant de la mediació des de la perspectiva pedagògica i psicopedagògica.

Data de publicació: 26/1/2015