Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com REPRESA D´ACTIVITAT DE LA COMISSIÓ DE DEONTOLOGIA | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > Presidència > Parlaments actes

REPRESA D'ACTIVITAT DE LA COMISSIÓ DE DEONTOLOGIA


COMISSIÓ DE DEONTOLOGIA

REPRESA D’ACTIVITAT  9-03-2015

Una salutació a tots i totes que formeu la COMISSIÓ DE DEONTOLOGIA del Col·legi de Pedagogs de Catalunya, una Comissió que reactiva la seva activitat en el marc de la IV Junta de Govern, i que té el privilegi de continuar comptant amb el lideratge de Martí Teixidó com a president.

Un agraïment als que heu renovat el compromís amb aquesta junta del període 2014-2018 que tinc l’honor de presidir: Violeta Núñez, Pilar Lleonart i Albert Lacruz. Vull donar la benvinguda als nous membres que us incorporeu: Carme Ponce de la Universitat Rovira i Virgili, i Montserrat Juanpere i Josep Armengol de la Junta de Govern.

Un reconeixement a la tasca de Dolors Prats, col·legiada núm. 1, que des del naixement del COPEC ha estat compromesa, col·laborant activament amb el Col·legi des de fa 12 anys, i que ha demanat un merescut descans. Dolors Prats va ser la 1a secretària de la Junta de Govern, va liderar junt amb Octavi Fullat i Jordi Riera l’elaboració del 1r Codi de Deontologia del Col·legi el 2006, ha representat el COPEC en diferents espais de participació i ha estat la secretària d’aquesta Comissió de Deontologia des de la seva creació.

Parlant del Codi de Deontologia, aprofito per felicitar la gran tasca de revisió i actualització del CODI DE DEONTOLOGIA que ha fet aquesta Comissió de Deontologia en la darrera Junta de Govern, un Codi rigorós, sintètic, integrador, pràctic, però sobretot una GUIA ÈTICA per aquest Col·legi i per als pedagogs i psicopedagogs en l’exercici de la seva professió.

En aquest sentit, divendres passat presentant el COPEC als alumnes de 4t de pedagogia de la UAB, vaig iniciar l’exposició dient que el Col·legi de Pedagogs seria el seu referent professional quan acabessin els estudis i que es regia per un Codi de Deontologia, revisat al 2013 que en paraules del seu president, era “... un codi breu, brevíssim, endreçat en 6 calaixos on hi són els PRINCIPIS, la PROFESSIÓ, les PERSONES, els PROFESSIONALS, les ORGANITZACIONS i la SOCIETAT”

  

 

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > El Col·legi > REPRESA D´ACTIVITAT DE LA COMISSIÓ DE DEONTOLOGIA 

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > El Col·legi > REPRESA D´ACTIVITAT DE LA COMISSIÓ DE DEONTOLOGIA  

En referència a la tasca que com a presidenta he traslladat al president de la comissió de Deontologia, dir-vos que el programa de la Junta de Govern, presentat en la candidatura, esdevé el seu full de ruta i en ell hi ha un encàrrec per aquesta Comissió: revisar el Títol 6 Règim Sancionador dels Estatuts, especialment en seu Capítol 2 “Les faltes. Els tipus de faltes i les seves sancions” i fer-ne un dictamen/informe de la seva viabilitat i què es pot aplicar i què formaria part d’allò inviable. L’objectiu és que tant la Comissió de Deontologia com la Junta de Govern tinguin una pauta per saber quina és l’aplicació pràctica com a Col·legi del que s’esmenta en aquest apartat. Comentar que aquest Títol 6 està incorporat als Estatuts de forma prescriptiva arran de l’adaptació als Estatuts del COPEC a la Llei 7/2006 de Col·legis Professionals.

Una altra demanda explícita feta al president d'aquesta Comissió és la unitat quant als contextos professionals que aquesta junta (i les anteriors també) defensa i que són EDUCACIÓ- SOCIAL- EMPRESA, representades per vocalies professionals recollides en el programa i reforçades per l’Àrea Professional de Mediació de caràcter transversal i pels Grups de Treball que focalitzen l’atenció en les especialitats de la pedagogia i la psicopedagogia i que són  espais operatius d’anàlisi, debat i generació de coneixement. Aquesta unitat envers els espais professionals queda garantida per la mateixa composició de la Comissió de Deontologia on ens trobem àmpliament representats.

Per últim traslladar que, per sort el Col·legi ha tingut molt poques qüestions relacionades amb la mala praxi professional i les que han hagut han sigut expedients informatius instruïts en la pròpia Junta de Govern sent l’instructor Josep Armengol que passa a formar part d’aquesta Comissió. Aquest és un altre dels encàrrecs passats a Martí Teixidó, atès que des de presidència es considera més adient que se’n faci càrrec la Comissió de Deontologia de les qüestions relacionades amb queixes o denúncies de possibles conductes no ètiques en l’exercici de la professió pedagògica i psicopedagògica.

En acabar vull fer-vos partícips que confio plenament en el bon fer de la Comissió de Deontologia i em sento honorada per comptar amb Martí Teixidó com al seu president.

Moltes gràcies a totes i tots i molt bona feina!!

Salut, país (si és possible) i molta pedagogia!

 

Rosa Rodríguez i Gascons
Presidenta Col·legi de Pedagogs de Catalunya
Barcelona, 9 de març de 2015

Data de publicació: 13/3/2015