Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Manifest “Vergonya, ni un minut més, per una Europa de les persones´ | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > Relacions institucionals > Intercol·legial Catalana

Manifest “Vergonya, ni un minut més, per una Europa de les persones"

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > Relacions Institucionals > Manifest “Vergonya, ni un minut més, per una Europa de les persones"

Davant la crisi humanitària derivada de la dramàtica situació que afecta les persones refugiades que arriben a Europa, especialment arran de la guerra a Síria, i de la proposta d’acord de la Unió Europea amb el Govern de Turquia que comportaria la devolució a Turquia de milers de persones, cal fer sentir amb força la veu de la societat civil, de la qual els col·legis professionals som una expressió fonamental i sempre compromesa amb la defensa dels drets humans i de la dignitat de les persones. 

Per aquest motiu, la Intercol·legial Catalana, de la què el Col·legi de Pedagogs n’és membre, ha aprovat el Manifest “Vergonya, ni un minut més! Per una Europa de les persones”, que us adjuntem, com a primera acció d’una campanya adreçada a denunciar la situació que afecta els refugiats i a exigir una solució ajustada als drets humans. 

Manifest que es lliurarà demà dijous 17 de març a les 13:15 h. al cap de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona (Passeig de Gràcia núm. 90, xamfrà Provença) per part dels col·legis professionals, en un acte obert a tot el col·lectiu col·legial. 


Podeu adherir-vos al manifest en aquest enllaç.Nota de PremsaEls Col·legis professionals inicien una campanya per sumar esforços en defensa dels drets dels refugiats davant l’intent de realitzar devolucions massives 


Barcelona 16/03/2016. Amb el lema “Vergonya, ni un minut més!, per una Europa de les persones”, l’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya, en la qual estan representades més de 100 corporacions de tots els àmbits professionals integrades per més de 250.000 col·legiats i col·legiades, impulsa una campanya per denunciar la situació infrahumana en què es troben les persones refugiades que arriben a sòl europeu. Una situació que s’ha agreujat arran del preacord assolit entre la Unió Europea i Turquia, que preveu expulsar a tots els que arribin irregularment a Grècia, inclosos els que fugen de guerres o pateixen persecució, com els refugiats sirians. 


Des dels Col·legis professionals es reitera que els Drets Humans són l’únic valor que hauria de moure la nostra societat i s’urgeix als Estats per tal que preparin mesures efectives i ràpides per millorar l’ajuda als refugiats, no per impedir-la. 


Per aquest motiu, s’ha elaborat un Manifest en defensa dels drets dels refugiats per tal de preservar els seus drets i al qual es poden sumar totes les Administracions, entitats públiques i privades, ONG, i tots aquells col·lectius i ciutadania que vulguin revertir la situació actual en què es troben els migrants.


Els Col·legis professionals creuen que aquest acord entre la UE i Turquia significarà una trava més de les moltes que les institucions europees estan posant als refugiats. Així mateix, lamenten la falta de pro activitat que les autoritats estan mostrant davant d’aquesta crisi humanitària de primera magnitud.


ACTE DE LLIURAMENT DEL MANIFEST


Dins de la campanya en favor dels refugiats, els Col·legis professionals tenen previst realitzar diferents accions.

La més immediata serà l’acte de lliurament del Manifest aquest mateix dijous, 17 de març, a les 13 hores, a la seu de l’Oficina de la Comissió Europea a Barcelona (Passeig de Gràcia, 90) per part dels degans, deganes, presidents i presidentes dels Col·legis professionals i Consells de col·legis i representants d’altres entitats adherides, per tal de mostrar el suport a les persones refugiades i denunciar la precària situació humanitària en què s’hi troben.


Què és l’Associació Intercol∙legial

L’Associació Intercol∙legial, que representa més de 100 col∙legis professionals amb més de 250.000 col∙legiats/des de tots els àmbits professionals, va néixer amb la voluntat de reforçar la projecció social dels col∙legis professionals, impulsar iniciatives d’interès comú, actuar com a interlocutora amb les Administracions i estudiar qüestions que afecten el col∙lectiu, independentment del sector al qual pertanyin.MANIFEST "VERGONYA, NI UN MINUT MÉS! PER UNA EUROPA DE LES PERSONES"


 Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya

 

Els degans i deganes, presidents i presidentes dels col·legis professionals de Catalunya i de les altres entitats adherides expressem públicament la més gran indignació per la vergonyosa i greu crisi humanitària que afecta centenars de milers de persones que cerquen refugi a Europa fugint de la guerra i la destrucció que assola Síria, Afganistan, l’Iraq i d’altres països. Milers d’aquests homes, dones, nens i nenes han perdut la vida en intentar arribar per mar al nostre continent i molts d’altres són víctimes de les màfies i de tota mena d’abusos i vexacions, especialment les dones i els infants.

 

Expressem la nostra inquietud per la manca d’una política decidida de suport a aquestes víctimes dels conflictes d’Orient Mitjà que culmina amb l’ignominiós pacte entre la Unió Europea i Turquia que, en consagrar les expulsions massives, vulnera totes les normes del Dret Internacional i de manera específica la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea.

 

El tancament de fronteres de manera unilateral per part de diversos països, la situació en els punts fronterers de Grècia –país que hauria de rebre tot el suport de la comunitat europea- o l’actuació arbitrària d’alguns governs traspassa tots els límits de la decència i la manca d’ètica i posa contra les cordes els valors i els fonaments propis de l’Europa civilitzada.

 

Es per això que

 

1.     Reivindiquem els valors de tolerància, respecte i suport als drets fonamentals de la persona que són propis d’Europa com a àmbit de llibertat i de seguretat, i reclamem l’escrupolós respecte a l’estat de dret i el compliment de la normativa internacional: la ja esmentada Carta de Drets Fonamentals de la UE, la Declaració Universal de Drets Humans i la Convenció sobre  l’Estatut dels Refugiats de les Nacions Unides. 


2.     Denunciem, per contra, les actituds egoistes, xenòfobes i racistes que no es podran combatre amb la suspensió del dret de lliure circulació, amb la devolució de refugiats als seus llocs d’origen, amb la limitació de les llibertats o qualsevol altra mesura coercitiva.


3.     Demanem a les autoritats europees que no es deixin arrossegar per la falsa associació entre presència massiva de refugiats i perill terrorista. És inadmissible plantejar un absurd  dilema entre llibertat i seguretat. 


4.     Volem que la Unió Europea sigui fidel als seus principis fundacionals i actuï d’acord amb el més estricte respecte als Drets Humans per protegir la vida de les persones que busquen refugi al nostre continent.


5.     Exigim també que actuï de manera coordinada, organitzada i eficient, complint els compromisos adquirits el 2015 per reinstal·lar els refugiats, i sigui capaç d’anticipar-se a la magnitud d’un problema que està ben lluny de resoldre’s.


6.     Reclamem, en conseqüència, que Europa treballi per bastir una política exterior comuna efectiva, sense la qual no podrà contribuir a resoldre els conflictes que es troben en l’origen del problema dels refugiats

7.     Demanem al govern espanyol que faci efectius també els compromisos adquirits sobre acolliment de refugiats i que no cedeixi a les pressions per acceptar el pacte entre UE i Turquia.


8.     Reclamem també del Parlament i del Govern de Catalunya que liderin una acció decidida en defensa dels drets humans, la justícia i la solidaritat implantant a casa nostra una política d’acollida i integració real, eficaç, inclusiva, en la línia del que han iniciat ja molts ajuntaments.


9.     Ens adrecem al conjunt de la ciutadania de Catalunya demanant el seu compromís solidari per a resoldre un problema que ens afecta a tots com a persones i que, en un passat encara recent, ha afectat també a milers de catalans i catalanes.

10.  Els col·legis professionals de Catalunya oferim el nostre suport i col·laboració a les institucions públiques i a les organitzacions no governamentals en la tasca en favor de l’acolliment als refugiats i de la seva inserció a la nostra societat.


 març de 2016


Data de publicació: 16/3/2016