Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com L’HOME MALTRACTAT TAMBÉ EXISTEIX<br> | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Generació coneixement > Parlem de Pedagogia

L’HOME MALTRACTAT TAMBÉ EXISTEIX

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > Publicacions > L’HOME MALTRACTAT TAMBÉ EXISTEIX<br>

L’HOME MALTRACTAT TAMBÉ EXISTEIX

Pilar Morral i García[i]

Col·legiada núm. 357

Cardedeu, 25 d’abril de 2016

 

En el treball psicopedagògic amb famílies s’observen casos de violència cap a l’home, són casos en què no se sol demanar ajut condicionats per la consideració social de l’home “fort”. Identificar l’home maltractat serà més probable que provingui dels amics i familiars que de la mateixa víctima.

 

Reflexió a propòsit de la realitat laboral del treball pedagògic amb famílies.

En el treball amb famílies dins l’àmbit social i psicopedagògic, els professionals podem observar una casuística important de casos de violència domèstica cap a l’home per part de la seva parella dona.

És un tema poc parlat, però el maltractament vers els homes és una realitat, i és tant condemnable com el maltractament vers les dones.

Els homes que pateixen violència psicològica o física o ambdues, sovint no s’atreveixen a demanar ajut i menys a denunciar, moltes vegades condicionats per la consideració social de la imatge de l’home “fort”, però també per por a perdre la parella, o la por a provocar més ira.

L’home maltractat, passaria també per la mateixa evolució del maltractament que pot passar qualsevol persona indistintament del gènere. Els processos de relació maltractant comencen per l’escalada en les conductes invasives, desvaloritzants, de manipulació emocional i culpa, entrant en un bucle i acabant tancant el cercle quan la persona maltractada minimitza la situació, se sent anul·lada com a persona i idealitza al maltractador. Es crea una dissonància cognitiva entre el que el maltractat espera i la realitat.

Detectem que l’home atrapat en aquesta relació maltractant, a vegades se li pot complicar amb actuacions per part de la dona de denúncies falses, podent-se sentir emparades per l’imaginari de la defensa del col·lectiu social i la defensa jurídica (almenys en un primer moment) que podrien incórrer els principis d’igualtat i presumpció d’innocència. Altres vegades també, i en un gran nombre de casos, s’afegeixen conductes d’instrumentalització dels fills en contra del pare i/o incompliment del dret de visites patern-filial.

Identificar el perfil de l’home maltractat sovint serà més probable que provingui dels amics i familiars que de la mateixa víctima.

QUÈ es pot fer davant una situació de maltractament en què la persona que la pateixi, homes com dones, es vegi desemparada? És important donar suport a la persona maltractada per a  fomentar la seva autoestima i autonomia personal així com guiar-la per a enfortir el seu modelatge educatiu del rol parental; plantejar la intervenció de teràpia individual o de parella segons el moment de la relació d’escalada; altre recolzament és l’ajut legal (ja sigui denúncies, divorcis, demanda o modificació de custòdies); altre opció podria ser la mediació; i amb tot, no es pot oblidar que la família i els amics faran una feina important d’acompanyament en la defensa i protecció contra la situació maltractant.[i] Pedagoga, coordinadora del Grup de Treball de Pedagogia Social del Col·legi de Pedagogs de Catalunya, membre del Comitè Científic del II Congrés de Serveis Socials.

Data de publicació: 30/5/2016