Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com EIX 10 | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Generació coneixement > Revista EIX

EIX 10

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya >  > EIX 10EIX 10 - EDITORIAL


LA BONA SALUT DE LA PEDAGOGIA

 

Presentem un nou número d’EIX, una de les plataformes que té el COPEC per parlar de i sobre pedagogia i psicopedagogia. Un nou número carregat d’articles llargs i curts, visuals i densos, de pedagogs/gues i psicopedagogs/gues i d’estudiants, de diferents àmbits d’actuació pedagògica... però sobretot inèdits i, a cops, sorprenents per la temàtica abordada. Tots ells tenen en comú que parlen de pedagogia i això és senyal de bona salut.

 


Parlar de pedagogia és el que hem fet durant la segona meitat del 2015 -i el que portem del 2016- en les trobades amb degans/nes de les universitats catalanes que fan el Grau de Pedagogia, amb entitats amb qui compartim interessos comuns de l’àmbit educatiu, formatiu, social i de la salut i en les trobades amb responsables de la Generalitat, arran de la presa de possessió del nou govern català, la primera amb la presidenta del Parlament de Catalunya. I això és signe de la bona salut de la pedagogia.

 

Trobades molt profitoses on hem estat molt ben rebuts, se’ns ha escoltat amb atenció i empatia, hem presentat el col·lectiu professional que representem i hem compartit interessos comuns. Tertúlies on, els companys de la junta de govern i  jo mateixa, hem fet un bon exercici per explicar qui és i què fa el pedagog/a i psicopedagog/a i, a voltes, aclarint què ens diferencia d’altres professionals afins i, també, ens hem trobat vindicant la bona salut de la pedagogia, tant a casa nostra com arreu.

 

Una fortalesa, la de la pedagogia, avalada pel COPEC a partir tasca que -des del seus inicis- ha desenvolupat pel reconeixement social del pedagog/a com arquitecte que és del fet educatiu, en el seu sentit més ampli, sense oblidar els seus orígens i raó de ser: l’EDUCACIÓ.

 

Un treball de formigueta –de moltes formiguetes- compilant, compartint i generant informació i coneixement en espais de participació, cooperació i col·laboració -interns i externs- amb elements que defineixen la professió i dades que demostren el vigor de la pedagogia i la psicopedagogia tant en el sistema educatiu, com en el social i en el de l’empresa. Un cop d’ull a la Memòria del 2015 ens fa adonar-nos-en de la seva robustesa.

 

Perquè el/la PEDAGOG/A i el/la PSICOPEDA-GOG/A és l'expert-a/especialista en processos -de canvi- educatius i formatius en persones, grups i comunitats –organitzacions- des de la intervenció, coordinació, disseny, anàlisi, avaluació, reflexió i innovació, al llarg de tota la vida i des de tots els contextos on es desenvolupa la persona.

 

Perquè la pedagogia intrínsecament analítica i reflexiva s'adapta a la societat canviant, és així com l'últim terç del segle XX traspassa els murs escolars -sense abandonar-los- entenent que el fet educatiu es dóna en l’escola, en l’entorn, en la família, en el lleure, en el treball...

 

Perquè el repte de la pedagogia és seguir evolucionant per a què pedagogs/gues i psicopedagogs/gues siguin professionals innovadors, creatius, reflexius, compromesos i competents per a donar resposta a les demandes de la ciutadania. Enguany, prop de 300 pedagogues i pedagogs s'han graduat a les universitats catalanes.

 

Perquè n’estem convençuts de la necessitat social de la professió i així ho cridem als quatre vents totes i tots els que estem treballant per la pedagogia i la psicopedagogia des del COPEC: Junta de Govern, Consell Social, Comissió de Deontologia, Grups de Treball, Xarxa d’Experts i Col·legiats i Col·legiades. I, també, Pedagogues i Pedagogs, Psicopedagogues i Psicopedagogs i estudiants de Pedagogia del nostre país i d’altres indrets.

 

Perquè el Col·legi de Pedagogs, amb la seva presència a internet, ja és vist als 5 continents i, a casa nostra, seguim creixent amb seus a Tarragona i a Girona i ben aviat a Lleida.

 

Per tot plegat i més, podem dir amb fermesa que la PEDAGOGIA gaudeix de MOLT BONA SALUT. Un bon exemple el tenim a les mans.

 

Salut, País i Pedagogia!

 

Rosa Rodríguez i Gascons
Presidenta

Data de publicació: 18/7/2016