Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com XAVIER MELGAREJO - CREU SANT JORDI 2017<br> | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Generació coneixement > Pedagogs/gues referents

XAVIER MELGAREJO - CREU SANT JORDI 2017

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > El Col·legi > XAVIER MELGAREJO - CREU SANT JORDI 2017<br>


El passat 20 de febrer del 2017 ens va deixar en Xavier Melgarejo, doctor en Pedagogia i Psicòleg. Especialista en el sistema educatiu finès, tema de la seva tesi doctoral. Aquest fet el va convertir en un especialista en l’informe PISA fent que experts en l’educació consultessin els seus dubtes al Dr. Melgarejo.  Des del Col·legi de Pedagogs volem expressar el nostre dol per la pèrdua del Dr. Melgarejo, un gran expert i amant de l’educació que ha transmès una nova mirada sobre l’educació.Tesi publicada al 2005 i presentada al Departament d’Ensenyament, ja que un dels seus objectius principals era que s’implantés a Catalunya un model educatiu similar al que hi ha a Finlàndia.

D'aquest model educatiu en Xavier Melgarejo destacava la formació del professorat, la importància de la lectura i l'estima a la infància com a trets fonamentals. També, tenia com a objectiu implantar el sistema KiVa al nostre model educatiu, un sistema que pretén, mitjançant la col·laboració i implicació de tota la comunitat escolar, acabar amb l'assetjament escolar.

Entre les seves fites professionals es destaca la direcció del Col·legi Claret de Barcelona, introduint metodologies que havia pogut observar del sistema educatiu de Finlàndia, fent que el fracàs escolar d’aquest col·legi es reduís notablement.

El 2013 va publicar “Gracias, Finlandia”, llibre on parla sobre el sistema educatiu de Finlàndia i quina seria la possible adaptació a Espanya, responent un seguit de preguntes.

Xavier Melgarejo ens ha deixat a causa d'una llarga lluita contra el càncer, fins el final ha estat una persona molt activa, amb molt sentit de l'humor i amb una dedicació i preocupació per l’educació i sobre els futurs professionals i ciutadans del nostre país. Malgrat l'estat avançat de la seva malaltia, va participar el 4 de febrer a la Jornada del projecte ARA ÉS DEMÀ, deixant-nos 16 dies després.

Ha sigut guardonat a títol pòstum amb la CREU DE SANT JORDI 2017, després d'una recollida de signatures de la Comunidad Educativa. En l'acte es valorà: "Xavier Melgarejo i Draper. Pedagog. Per la seva rellevant aportació a la modernització i millora de l’eficàcia de l’educació a Catalunya. Expert en el sistema educatiu finès, va aportar la seva experiència a la formació del professorat i al disseny de metodologies per a combatre el fracàs escolar. Defensor de la vinculació de l’educació amb la família, l’escola i la societat, treballà intensament i generosa per a difondre aquesta visió i implantar-la en la planificació educativa."


MITJANS DE COMUNICACIÓ


Data de publicació: 6/5/2017