Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com COPEC AMB LA XVIII SETMANA SENSE FUM<BR>´MENYS FUMAR I MÉS CAMINAR´ | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Recerca i Comissions > GR Pedagogia i Salut

COPEC AMB LA XVIII SETMANA SENSE FUM
"MENYS FUMAR I MÉS CAMINAR"

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > Grups de Recerca > COPEC AMB LA XVIII SETMANA SENSE FUM<BR>"MENYS FUMAR I MÉS CAMINAR"La Campanya SETMANA SENSE FUM, que organitza el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya, amb la qual el Col·legi de Pedagogs està implicat des de fa dos anys conjuntament amb altres col·legis professionals i organitzacions, té l'objectiu de sensibilitzar sobre la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, de deixar de fumar i poder gaudir d'un ambient lliure de fum. Aquest 2017 amb el lema "Menys fumar i més caminar"!

La Setmana Sense Fum ens porta l'ocasió per considerar com la pedagogia pot incidir en l'educació de la salut en el sentit tant de prevenir les addiccions com de restablir la capacitat de les persones per a la gestió de les pròpies tendències addictives.

Deixar de fumar o no arribar a fer-ho requereix del desenvolupament i del manteniment d'una pròpia capacitat d'afrontar equilibradament les situacions de la vida i per això és interessant adquirir recursos que ens permetin aprendre d'elles allò que ens ajudarà a evolucionar positivament en lloc d'allò que ens desequilibrarà o ens bloquejarà.

El simple reconeixement de la informació que pretén mostrar-nos quins són els hàbits i decisions que ens convenen, no és una eina eficaç per sí mateixa, com tampoc ho és apel·lar a una ètica personal o al poder de la força de voluntat interna.

La pedagogia aplicada pot ajudar-nos a elaborar hàbits d'aprenentatge així com a cercar i trobar les eines actives que ens permetran no només reconèixer la informació útil per a la nostra salut, sinó propiciar el desenvolupament conscient, energètic i emocional, d'estratègies per elaborar i posar en pràctica les nostres decisions, per tal que omplin la nostra vida de bons hàbits eludint aquells altres que ens poden perjudicar o substituint-los per altres que ens beneficiïn.

No és suficient en molts casos reconèixer, per exemple, que més caminar i menys fumar ens ajudarà. Cal que cadascú elabori personalment aquesta conclusió (o una altra alternativa que s'ajusti més al cas) i desbloquegi els patrons no conscients que ens condicionen a l'hora de materialitzar-la en la nostra agenda quotidiana.

Encoratgem, doncs, als pedagog@s i psicopedagog@s que centren la seva actuació o la seva recerca en la terapèutica o en la prevenció de la salut, a que continuïn enriquint la pedagogia d'aportacions i experiències que nodreixin encara més el paper de la pedagogia en aquest àmbit.

Caminar en lloc de fumar és una decisió simple, clara i de benefici inqüestionable. Si és així: què impedeix moltes persones prendre-la?

Un animem a participar-hi!

Més informació a: 

  • Web Setmana Sense Fum
  • Enquesta per conèixer el consum i l'opinió sobre tabaquisme (fins al 12 de maig)
  • Material per difusió (Pòster, Vídeos, Guia d'Ajuda per deixar de fumar, Guia d'intervenció per ajudar a deixar de fumar, Receptes de consell, Punts de Llibre, Infografies...)
  • #ssfcat17


Coordinador 
Grup de Recerca de Salut, Terapèutica i Qualitat de Vida
Col·legi de Pedagogs de Catalunya


Data de publicació: 22/5/2017