Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com PARLAMENT INSTITUCIONAL DEL 15È ANIVERSARI DEL COPEC | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > Presidència > Parlaments actes

PARLAMENT INSTITUCIONAL DEL 15È ANIVERSARI DEL COPEC

ACTE DE CELEBRACIÓ DEL 15è ANIVERSARI DEL COPEC

PARLAMENT INSTITUCIONAL

Bona tarda companyes i companys! estem d’enhorabona, el Col·legi de Pedagogs ha fet 15 anys!  I amb ell tots nosaltres. És un gran privilegi viure-ho amb els presidents estats, JORDI RIERA -1r president- i JOSEP MARIA ELIAS -2n president- que representen a tots i totes els pedagogs/gues i psicopedagogs/gues que durant 15 anys han treballat des de l’anonimat amb implicació, tenacitat, compromís i altruisme per la pedagogia i per al COPEC.

És molt important recordar d’on venim, uns inicis de treball molt durs! això ho saben molt bé els que s’hi van deixar la pell, en un camí ple de dificultats però també ple d’il·lusions, del que vull recordar dates i moments molt significatives pel COPEC:

 • El Maig 1988 – quan es constitueix la Delegació Territorial de Tarragona de l’Associació Estatal de Pedagogia, del que van ser pioneres 4 pedagogues tarragonines que va ser el bressol del Col·legi de Pedagogs que avui fa 15 anys: MONTSERRAT MARTÍNEZ MARTÍNEZ (COL. 6), BLANCA MAS SALSENCH (COL. 7), CARME PONCE ALIFONSO (COL. 8), CRISTINA GRANDÍO CAPDEVILA (COL. 86)
 • El novembre de 1992 – quan es constitueix l’Associació Catalana de Pedagogs, iniciativa col·legial per que tenia per finalitat la creació del Col·legi Professional, de la que van ostentar la presidència VIOLETA NUÑEZ i JORDI RIERA, fent equip amb pedagogs i pedagogues que es van posar a treballar de valent per la creació del COPEC.
 •  El novembre de 2001 – al Parlament de Catalunya, en un PLE on es va parlar molt i molt de PEDAGOGIA i on per unanimitat es va aprovar la LLEI DE CREACIÓ del COPEC de la que cito un fragment del seu preàmbul:

“La pedagogia es va consolidar definitivament com a professió amb l’establiment, mitjançant el Reial decret 915/1992, del 17 de juliol, del títol de llicenciat en pedagogia i les directrius generals corresponents pròpies dels plans d’estudis, conduents a l’obtenció i l’homologació d’aquest títol.” Llei 14/2001, de creació del Col·legi de Pedagogs de Catalunya

 • El 14 de juny de 2002 a la Pedrera, quan es va fer l’Assemblea Constituent del Col·legi de Pedagogs de Catalunya, amb l’aprovació dels seus Estatuts i elecció de la I Junta de Govern 2002-2006 presidida per JORDI RIERA amb un gran equip de pedagogs i psicopedagogs que van posar a caminar el nostre COL·LEGI.
 • Els períodes 2006-2014 presidits per en JOSEP MARIA ELIAS liderant equips compromesos que van saber aprofitar l’embranzida que va fer la I Junta de Govern per consolidar aquest COL·LEGI que avui fa 15 anys!  Amb en Josep M. Elias s’assolia una fita important: tenir una seu pròpia, la que esdevé la SEU SOCIAL del COPEC aquí a l’Av. Mistral, 20bis de Barcelona, fruit de l’empenta i valentia just en el moment en què esclatava la crisi econòmica a nivell mundial, era l’any 2009.

Totes i tots, amb els seus equips, en són els responsables que el Col·legi de Pedagogs sigui on és avui i sigui un referent de la pedagogia professional a Catalunya i m’enorgulleix dir que també a l’Estat espanyol que, tot i que hi ha Col·legis de Pedagogs i Psicopedagogs a les Illes Balears i a València i que són molt actius, tenim evidències que el COPEC és molt conegut a les Espanyes.

També n’és responsable la intensa activitat que genera el COPEC amb els GRUPS DE RECERCA (fins el 2016, grups de treball) que s’han creat al llarg dels 15 anys amb coordinadors i coordinadores compromesos al capdavant, que han defensat la professió des de diferents especialitats pedagògiques i psicopedagògiques. Així com expertes i experts que han representat i representen al COPEC allà on fa falta. I tot el col·lectiu col·legial que des dels inicis ha donat suport –i cada cop és més gran- a aquest gran projecte que és el Col·legi de Pedagogs de Catalunya.

Hem recorregut un llarg i intens camí des del 14 de juny de 2002 fins avui, que ha deixat molts fruits:

 • Som els referents professionals de la pedagogia i la psicopedagogia
 • Tenim consolidat el Premi d’Assaig Pedagògic que porta el nom del nostre benvolgut Frederic Company, una salutació i agraïment a la seva vídua M. Assumpció Pou que, en nom del Frederic, lliura el Premi edició rere edició.
 • Consolidada i referent n’és la revista EIX del Col·legi de Pedagogs, Educació i Xarxa creada el 2003, que al llarg dels anys recull el testimoniatge acadèmic, científic i professional de pedagogs/gues i psicopedagogs/gues que hi col·laboren.
 • Tenim molt bona sintonia i col·laboració amb les universitats. Amb representants dels estudis de PEDAGOGIA de la URV, UB, UdG, UAB, URLL, estem preparant les I JORNADES DE PEDAGOGIA UNIVERSITAT-COPEC, que es farà el 17 i 18 de novembre a Barcelona. I avui 14/06/2017 s’institueix el GUARDÓ millors TREBALLS DE FI DE GRAU DE PEDAGOGIA, de cadascuna de d’aquestes universitats.
 • Tenim molt bones relacions amb professions afins amb les compartim espais professionals i taules de reflexió i debat.
 • Estem de ple dret en fòrums, comitès i comissions en institucions públiques i privades
 • Tenim un creixement com a Col·legi discret però constant, any rere any. A data d’avui tenim adjudicat el número 1915 de col·legiació i en som 1209 d’actius.
 • Tenim veu als MMCC quan es parla de PEDAGOGIA... Un agraïment al suport de Carme Picart, periodista compromesa amb l’educació, al COPEC i a la PEDAGOGIA.
 • Tenim la seu social del COPEC a Barcelona en propietat i tenim seus compartides a Tarragona, Girona i Lleida, amb atenció setmanal.
 • Tenim una gran finestra oberta al món amb la web, editada en català i castellà on quasi bé tota la informació està disponible per a tothom i estem presents a les XARXES SOCIALS: el 2012 estrenem TUITER, el 2013 FACEBOOK i el 2015 LINKEDIN, i seguim!!
 • Tenim consolidat un competent equip de 2 pedagogues i 1 pedagog a la Secretaria Tècnica del COPEC.

Podem dir amb convenciment que avui quan es parla de la PEDAGOGIA i de la PSICOPEDAGOGIA professional es compta amb el Col·legi de Pedagogs! 

Perquè la pedagogia i la psicopedagogia té un Col·legi Professional consolidat i fort que defensa els interessos de la professió i el seu exercici ètic davant la ciutadania.

Perquè el Col·legi de Pedagogs està compromès amb la cultura, la identitat i la llengua catalana, treballant des de la pedagogia per l’educació del nostre país, en tant que som un Col·legi de Catalunya i la seva llengua és la catalana. Així ens ho diuen els Estatuts.

Perquè la PEDAGOGIA en l’actualitat és vigorosa, gaudeix de molt bona salut, està compromesa amb la ciutadania i és reconeguda socialment. 

Així ho avala l’informe que ha publicat l’AQU sobre la inserció del PEDAGOG/A a Catalunya, la BORSA DE TREBALL del COPEC i el seu OBSERVATORI DE SORTIDES PROFESSIONALS.

També ho avala que des la implantació del grau les universitats catalanes ofereixen cada curs prop de 400 places per cursar PEDAGOGIA, a la que properament s’hi sumarà també Blanquerna, i que des dels darrers cursos s’han graduat prop de 300 pedagogs i pedagogues cada curs.

El repte del Col·legi de Pedagogs és seguir treballant, lluitant i evolucionant i adaptant-se als canvis per a què els pedagogs/gues i psicopedagogs/gues siguin professionals innovadors, creatius, reflexius... i socialment i èticament competents.

Per acabar voldria un fragment del Manifest de la I Junta de Govern amb motiu de la presentació social del Col·legi de Pedagogs en el seu primer aniversari:

“Aquests és (...) el nostre repte perquè (...) estem convençuts del servei que com a professionals podem fer a la nostra societat i al nostre país. Des de l’educació, des de la funció pedagògica, en diferents àmbits professionals i des de molts sectors socials i institucionals, construïm cada dia i des de la discreta i modesta pedagogia de la quotidianitat un món millor (...)” I Junta de Govern 18/06/2003

 Avui 14 anys després d’aquest Manifest ho refermem, i conjuntament amb la Societat Catalana de Pedagogia:

DECLAREM: EL VALOR QUE LA PEDAGOGIA TÉ PER A L’EDUCACIÓ I PER A LA SOCIETAT EN CONJUNT COM A ACTIVITAT CIENTÍFICA I PROFESSIONAL.

 Que fem pública avui dia del 15è aniversari del Col·legi de Pedagogs de Catalunya.

Salut, país i molts anys de pedagogia!


Rosa Rodríguez i Gascons
Presidenta
14 de juny de 2017


Data de publicació: 14/6/2017