Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com VISIBILITZAR LES PERSONES AMB DIVERSITAT FUNCIONAL<br> | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > Vocalies professionals > Vocalia Pedagogia Social

VISIBILITZAR LES PERSONES AMB DIVERSITAT FUNCIONAL

Avui Dia Internacional de la Discapacitat, és un dia per fer balanç del camí fet des de que l'any 1992 les Nacions Unides instituís aquest dia amb l'objectiu de sensibilitzar i promoure la presa de consciència social sobre els drets de les persones amb discapacitat i els beneficis que tindria envers la comunitat la seva inclusió en els contextos polítics, socials, econòmic i cultural.

Fent la mirada enrere es pot veure com fins a l'últim terç del segle XX la invisibilitat de les persones amb discapacitat era notòria, mentre que avui la consciència col·lectiva ha fet emergir iniciatives socials i educatives que ha permès visibilitzar a les persones amb discapacitat i atorgar-los el que de ple dret els pertoca: la seva participació en la comunitat. Un canvi de mirada en què la pedagogia ha tingut un paper important, atès que els grans canvis són promoguts pel potent motor que és l'educació.

En aquest sentit, la sensibilització social ha vingut acompanyada per un canvi de concepte de considerar "discapacitat" -limitatiu- per "diversitat" - inclusiu- és així com poc a poc el mot DIVERSITAT FUNCIONAL va guanyant terreny posant el focus en les potencialitats de les persones i no pas en les seves mancances.

És important valorar els avenços aconseguits i seguir, perquè queda molt camí per recórrer fins a què totes les persones puguin gaudir dels mateixos drets a partir de la generació de polítiques inclusives. Assolir la plena inclusió de les persones amb diversitat funcional és una fita a conquerir i per la qual la pedagogia segueix treballant.


Data de publicació: 3/12/2017