Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com PROU FEMINICIDIS!: VOLEM UN MÓN LLIURE I LA NOSTRA EINA MÉS PODEROSA ÉS L’EDUCACIÓ | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > La veu del COPEC

PROU FEMINICIDIS!: VOLEM UN MÓN LLIURE I LA NOSTRA EINA MÉS PODEROSA ÉS L’EDUCACIÓ

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya >  > PROU FEMINICIDIS!: VOLEM UN MÓN LLIURE I LA NOSTRA EINA MÉS PODEROSA ÉS L’EDUCACIÓ


MANIFEST COL·LEGI OFICIAL DE PEDAGOGIA DE CATALUNYA[i]


PROU FEMINICIDIS!: VOLEM UN MÓN LLIURE I LA NOSTRA EINA MÉS PODEROSA ÉS L’EDUCACIÓ


17 de gener de 2023

 

Aquest no és un manifest feminista.

Aquest és un manifest pedagògic que neix des de la voluntat de viure en un món on la llibertat i la justícia siguin reals per a totes les persones, sigui quin sigui el seu gènere o condició.

 

ECol·legi Oficial de Pedagogia com a representant del col·lectiu de professionals de la pedagogia, ens sentim interpel·lats i ens sumem a la causa de lluitar per l’erradicació de la violència masclista. Aquí i Ara!

 

No hi ha més alternativa que començar per les xifres. 48 dones assassinades l’any 2022 a tot l’estat espanyol i 28 menors dedat orfes en 2022. I, a l’inici del 2023, quatre dones van ser assassinades en un dia. Una de les quals en presència dels seus infants, un dels quals va lluitar contra l’agressor per la vida de la seva mare. Al darrere de les xifres hi ha un llarg camí de maltractes físics i psíquics per aquestes dones, i d’ara endavant, un llarg camí de recuperació per als infants i les seves famílies i amistats.

 

Ja no hi ha més marge per mirar cap a un altre cantó. Ens hi hem de posar. I ens hi hem de posar tots i totes, sense excepció. Des del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya volem dir que:

  • Per a l’erradicació de la violència masclista, necessitem, a més de la tasca educativa que ja fa l’escola, la implicació real de tots els agents de la nostra societat: famílies, comunitat, organitzacions i la societat tota.
  • Tenim una eina poderosa que és l’educació. Confiem en ella i fem-ne ús. Cal posar en marxa de forma urgent programes pedagògics: formatius i de sensibilització, sobre les relacions afectivo-sexuals i sobre la igualtat de gènere. Programes que han d’arribar a totes les persones -des de les escoles ja arribem als infants i adolescents- ara cal arribar també als joves i fins i tot a les persones adultes.
  • L’educació no només té lloc en els centres educatius formals, sinó que hi ha molts altres indrets que tenen molta influència en els nostres infants, joves i, també, en els adults. En aquest sentit, des del COPEC volem demanar també el seu compromís i la seva implicació directa, a la gran indústria d’entreteniment audiovisual i dels videojocs.

Hi ha sectors que ja s’han posat en marxa i han decretat el seu estat d’alarma. Des de la pedagogia, també declarem un estat d’alarma educativa al llarg i ample de la vida, per erradicar les violències masclistes. Cal començar aquí i ara. mai és tard per començar!

 

Alicia Linares Roger[ii]

Comissió Dona i Pedagogia

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya


[i] Validat per la Junta de Govern el 17 de gener de 2023

Data de publicació: 17/1/2023