Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com PUNT LILA DEL COPEC | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Recerca i Comissions > Dona i Pedagogia

PUNT LILA DEL COPEC

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya >  > PUNT LILA DEL COPEC

 Pedagoga, si necessites suport posa’t en contacte amb el teu Col·legi  punt.lila@pedagogs.cat.

T’ESCOLTEM!

ANTECEDENTS/ INTRODUCCIÓ

 La professió pedagògica és una professió majoritàriament feminitzada, totes i tots ho sabem, només cal veure les aules universitàries o bé el cens del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC). Això no vol dir que les pedagogues tinguem igual representació en els òrgans de decisió en els diferents àmbits on poden desenvolupar les nostres funcions, tant en l’àmbit de l’educació formal, com en l’àmbit social o en l’àmbit laboral i/o organitzacions. 

Des del COPEC volem donar veu a les pedagogues per a reivindicar poder accedir i desenvolupar rols de presa de decisions en les mateixes condicions que ho fan els nostres col·legues homes. No volem que la nostra condició de dona sigui un fre en el nostre desenvolupament professional. 

En aquest sentit, el COPEC participa activament des del 2016 en la Comissió de Dones i Igualtat de la intercol·legial. S’ha adherit al Manifest Dones i Professió, ha participat en l’estudi Dones professionals a Catalunya, presentat el 2020 a l’ICAB, ha participat en el Decàleg “Un Clam per l’equitat”. El passat 4/10/2023 ha participat en el seu 5È aniversari. 

Enguany hem volgut refermar el nostre compromís en la lluita per a la igualtat i contra la violència envers les dones. És per això que des de la Comissió de Dona i Pedagogia, hem impulsat el PUNT LILA del COPEC, un pas més cap el recolzament vers la dona pedagoga i la seva defensa i expansió professional. 

El PUNT LILA del COPEC, neix amb la voluntat de ser un espai destinat a informar, sensibilitzar i prevenir l’assetjament en el lloc de treball, les conductes masclistes i LGTBIfòbiques, així com denunciar aquells llocs d’apoderament de la dona pedagoga que de vegades li són negats pel fet de ser dona. Adreçat tant a les pedagogues que treballen per compte d’altri o be per compte pròpia. 

Constitueix violència de gènere en l’àmbit laboral la violència física, sexual o psicològica que es pot produir en el centre de treball tant dins com fora sempre que l’activitat que s’estigui realitzant tingui relació amb la feina. 


QUÈ ENTENEM PER VIOLÈNCIA DE GÈNERE ?


Assetjament sexual:

o   Comportament no desitjat per la persona que el rep

Atemptar contra la dignitat de la persona:

o   Crear un entorn intimidatori, hostil, degradant i/o humiliant.

o   Quan afecta la integritat física i psíquica de la persona que el pateig.

o   La discriminació salarial i de condicions laborals per cobrir llocs de treball, serveis de selecció professional o borsa de treball.

o   Menysteniment de les competències professionals de la dona per a ocupar llocs de decisió.

o   No fomentar ni facilitar la conciliació entre la vida personal, familiar y professional.

o   La denúncia professional infundada contra la dona pedagoga amb la finalitat de perjudicar terceres persones o de desprestigi professional

o   Usar un llenguatge sexista.

FINALITAT DEL PUNT LILA

  • Detectar, rebutjar i denunciar qualsevol tipus d’assetjament o violència envers les dones pedagogues.
  • Donar suport en l’àmbit professional davant situacions de desigualtats i/o de qualsevol tipus de violència envers les dones pedagogues.
  • Impulsar accions de sensibilització en l’àmbit professional per a prevenir situacions de desigualtats i/o de violència envers les dones pedagogues.
  • Promoure i continuar manifestant-nos amb accions socials de rebuig vers la violència contra les dones en general.

Pedagoga, si necessites suport posa’t en contacte amb el teu Col·legi punt.lila@pedagogs.cat.

T’ESCOLTEM!

REQUISITS

  • Ser titulada en PEDAGOGIA o PSICOPEDAGOGIA
  • Estar col·legiada

DEFINICIÓ DE CONCEPTES

 Les descripcions que a continuació es detallen, són resums del document de la Generalitat de Catalunya, del Departament de Governació i Relacions Institucionals.  

ASSETJAMENT SEXUAL

El constitueix qualsevol comportament verbal, no verbal o físic d’índole sexual, no desitjat, que atempti contra la dignitat d’una persona o de crear-li un entorn intimidador, hostil, degradant, humiliant, ofensiu o molest. Un sol fet, pel seu caràcter presumptament delictiu o ofensiu, pot construir un cas d’assetjament. Decidir que una conducta no és desitjada correspon a la persona receptora. 

ASSETJAMENT PER RAÓ DE L’ORIENTACIÓ SEXUAL

El constitueix un comportament no desitjat relacionat amb l’orientació sexual d’una persona que tingui com a propòsit o produeixi l’efecte d’atemptar contra la seva dignitat i de crear-li un entorn intimidador, hostil, degradant, humiliant o ofensiu. 

ASSETJAMENT PER RAÓ DE LA IDENTITAT SEXUAL

Inclou qualsevol comportament no desitjat envers les persones transsexuals, les que es troben en procés de reassignació de gènere o de sexe i envers el sentiment de persones de pertinença a un sexe o un altre, amb independència del sexe biològic. 

COMPORTAMENT NO DESITJAT PER PART DE QUI EL PATEIX

En una situació d’assetjament, la persona assetjada és objecte de conductes no desitjades. Quan es fa referència a conductes no desitjades s’entén que la persona no busca aquesta acció i, a més, considera aquest fet com  a no desitjat. 

COMPORTAMENT QUE IMPLICA CONNOTACIONS SEXUALS, DE NATURALESA SEXUAL O SEXISTA: Poden ser verbals, no verbals o físiques, des d’accions aparentment inofensives com ara bromes o comentaris sobre l’aparença física d’una persona, fins a accions que es poden considerar greus i que poden ser delicte penal, com obligar a tenir relacions sexuals. 

COMPORTAMENT QUE ATEMPTA CONTRA LA DIGNITAT D’UNA PERSONA O CREA UN ENTORN INTIMIDATORI, HOSTIL, OFENSIU, DEGRADAT O HUMILIANT: Apareix quan hi ha una persistència en les conductes. Tanmateix, un sol comportament aïllat, si és prou greu, pot ser considerat assetjament. 


MARC LEGISLATIU I DE REFERÈNCIA


Àmbit català
·        Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista. Text consolidat amb les aportacions de la Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la llei 5/2008.
·        Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes.
·        Codi Deontològic del professional de la pedagogia (maig 2006) revisat i exposat a consulta dels col·legiats el mes de juny de 2013. Actualment torna a estar en revisió (febrer 2024).
·        Protocol per a la prevenció, la detecció, l’actuació i la resolució de situacions d’assetjament sexual, per raó del sexe, de l’orientació sexual i/o de la identitat sexual a la Generalitat de Catalunya - https://politiquesdigitals.gencat.cat/web/.content/funcio_publica/documents/prevencio_i_salut_laboral/assetjament/Protocol_assetjament_sexual/Protocol-assetjament-sexual.pdf 
Àmbit estatal
·        Ley Orgánica 1/2004, de 28 de diciembre, de Medidas de Protección Integral contra la Violencia de Género
·        Ley Orgánica 8/2021, de 4 de junio, de protección integral a la infancia y la adolescencia frente a la violència.
·        Ley Orgánica 10/2022, de 6 de septiembre, de garantía integral de la libertad sexual Pacto de Estado contra la Violencia de Género. Desembre de 2017 
Àmbit internacional
·        Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Objectiu 5. Igualtat de gènere. Estableix entre els seus objectius eliminar totes les formes de violència contra les dones i les nenes en els àmbits públic i privat, el matrimoni infantil, precoç i forçat i la mutilació genital femenina.


Data de publicació: 18/3/2024