Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com EL JOC I EL SEU VALOR PEDAGÒGIC | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Recerca i Comissions > Grups de recerca del COPEC

EL JOC I EL SEU VALOR PEDAGÒGIC

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > Grups de Recerca > EL JOC I EL SEU VALOR PEDAGÒGIC

Avui dia 28 de maig celebrem el Dia Internacional del Joc i recordem el sentit del valor pedagògic del joc i els seus beneficis educatius per a tothom.

Durant aquesta època de l’any podem propiciar moments únics de contacte amb el nostre entorn natural més proper i animar als infants i joves a jugar.


El joc a l’aire lliure, i més encara el joc a la natura, és fonamental per la descoberta i la curiositat i ens ajuda a estar més connectats amb la vida i a viure el moment present.

Quan els infants juguen lliurement a la natura poden conèixer nous éssers vius, descobrir elements de la natura, a més, poden convertir-se en investigadors i descobridors d’un niu d’ocells, i és així quan creen, imaginen, fan, construeixen, pensen, debaten...

El fet de jugar lliurement, en qualsevol espai, incentiva la imaginació i creativitat, el coneixement i pensament crític. A més, s’aprenen estratègies de comunicació que afavoreix en les habilitats socials, es coneixen els valors de jugar en equip i la socialització sorgeix amb més facilitat.

D’altra banda, l’escola pot utilitzar la metodologia pedagògica de la gamificació a on l’alumnat aprèn mitjançant el joc amb la finalitat de potenciar la motivació, l’esforç i diversos valors positius. Això l’ajuda a relacionar els seus coneixements previs amb nous aprenentatges i troba sentit i utilitat en tot allò que aprèn. A més, també és fonamental dedicar espais i temps al joc lliure, a on es desenvolupin les competències més transversals i globals davant l’aprenentatge.

No ens faci por deixar que els infants, adolescents i joves juguin, ja que és en el joc on aprenen i construeixen els pilars bàsics de la seva vida.

Per tant, animem-nos a jugar en equip; l’aprenentatge a través del joc és clau per seguir creixent.

Anna Ferré
Coordinadora del Grup de Recerca de Joc i Joguina
Col·legi de Pedagogs de Catalunya

Data de publicació: 28/5/2017