Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com DIA MUNDIAL DE LA SIDA 2020<BR>“COMPARTIM COMPROMISOS I RESPOSTES” | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Recerca i Comissions > GR Pedagogia i Salut

DIA MUNDIAL DE LA SIDA 2020
“COMPARTIM COMPROMISOS I RESPOSTES”

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya >  > DIA MUNDIAL DE LA SIDA 2020<BR>“COMPARTIM COMPROMISOS I RESPOSTES”

“COMPARTIM COMPROMISOS I RESPOSTES”

Amb aquest lema, 130 entitats públiques i privades hem signat un MANIFEST conjunt, per posar posar de relleu la importància de la desestigmatització de les persones afectades pel VIH i la necessitat de la prevenció i la investigació per tractar la malaltia.

Des del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya, sabem que per aconseguir aquest nivell de consciència social, cal actuar mitjançant l'educació des d'edats primerenques.

MANIFEST CONJUNT

Des de l’any 1987, cada 1 de desembre al món es commemora el Dia Mundial de la Sida per donar suport a les persones que viuen amb el VIH i a les que estan afectades pel virus; per recordar les persones que han mort per malalties relacionades amb la sida i per no oblidar que hem de continuar actius, sense treva, en la resposta enfront del VIH.

Aquest any 2020 totes les mirades estan sobre la pandèmia de la COVID-19 i com aquesta afecta la nostra salut. La COVID-19 ha fet que sigui evident, una vegada més, que la salut s’interrelaciona estretament amb altres qüestions fonamentals com les desigualtats, els drets humans, la igualtat de gènere, la protecció social i l’economia.

Per acabar amb les pandèmies del VIH i de la COVID-19, coincidents en el temps, és necessària la mateixa aproximació holística basada en els principis de salut pública: equitat, solidaritat, accés al sistema sanitari i que la societat s’involucri en les mesures que es prenen. És clau que se’n segueixi impulsant el monitoratge, la prevenció, la detecció precoç i el tractament, i eliminar l’estigma i la discriminació associats, posant les persones en el centre de les actuacions, fonamentant-les en els drets humans i amb perspectiva de gènere.

Per avançar en aquests objectius, el compromís polític i social existent a Catalunya ens han permès desenvolupar eines com el Pla d’acció enfront del VIH i altres ITS 2016-2020, l’Acord nacional per afrontar l’epidèmia del VIH a Catalunya i lluitar contra l’estigma relacionat i el Pacte social contra la discriminació de les persones que viuen amb el VIH. Instruments com el Programa de prevenció, control i atenció al virus d’immunodeficiència humana, les infeccions de transmissió sexual i les hepatitis víriques faciliten la planificació, l’impuls, la coordinació i l’avaluació de les estratègies que ens han de conduir al control i l’eliminació d’aquests problemes de salut.

Només si les administracions, les entitats comunitàries, les societats científiques i la ciutadania treballem amb empenta i de forma coordinada aconseguirem millorar la qualitat de vida de tota la població, evitar noves infeccions, fer-ne el diagnòstic i tractar-les precoçment, així com abordar nous reptes com ara l’envelliment prematur de les persones amb VIH de forma efectiva.

En aquest Dia Mundial de la Sida 2020, sincronitzem els esforços i apel·lem a la responsabilitat compartida, sense excepció, per aconseguir una societat més sana.

La meva salut és la salut de totes i tots.


Data de publicació: 1/12/2020