Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com LAIA PINILLA: ´UN NADAL ATÍPIC´ | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Generació coneixement > Parlem de Pedagogia

LAIA PINILLA: "UN NADAL ATÍPIC"

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya >  > LAIA PINILLA: "UN NADAL ATÍPIC"

Laia Pinilla Monclús1
Col·legiada número 2075
Sant Climent de Llobregat, 26 de desembre de 2020

 

Serà un Nadal diferent... La situació pot generar inquietud en les famílies... com ho visquin els infants dependrà de com ho visquem els adults. Mantinguem el que considerem important de les festes (retrobament, màgia...) amb creativitat i enginy per gaudir-ne com sempre, però d'una manera diferent.

Fa uns dies em van demanar el meu punt de vista, des del vessant pedagògic, de com enfocar les festes de Nadal amb els infants en la situació actual, marcada per la pandèmia i les restriccions de moviment i distància social.

En aquesta entrada, comparteixo la resposta a la pregunta que em van fer per l‘article EL MÓN3, en el qual representava el COPEC.

Sens dubte, serà un Nadal diferent. Cal destacar que parlem des de l'enfocament de les festes partint d'una situació de salut a casa, ja que la vivència de la situació quan la covid afecta algú proper o de la pròpia unitat de convivència pot ser més complexa i excedeix l'objectiu d'aquest article. Així doncs, com dèiem, serà un Nadal diferent. La situació pot generar inquietud en les famílies (com fer, què fer, amb qui...). Com ho viuen els infants dependrà en certa manera de com ho visquem les persones adultes.

Així doncs, és recomanable situar-se en la calma i veure què podem fer i com per mantenir l'essència de les festes en el marc permès per les indicacions de Salut.

L'essència de les festes en relació amb els infants comporta dues qüestions clau: el retrobament amb les persones estimades i la màgia. Mantenir-les malgrat que la situació requerirà segurament creativitat i enginy. Caldrà deixar enrere allò "que hem fet sempre" i adaptar-ho al present que vivim i a com ho vivim i sentim.

En aquest cas, és recomanable, tenint com a referència les recomanacions de Salut, que fem el que fem, cal fer allò que ens faci estar bé i tranquil·les. Trobar-nos en un acte social que representa una situació en la qual no ens sentim segures (per compromís, per no dir que no…) ens portarà a no gaudir-ne. I la idea és gaudir de Nadal encara que sigui diferent d'altres anys.

Una alternativa als àpats familiars convencionals pot ser una estona passejant plegats, a l'aire lliure, i amb les mesures habituals de mascareta, higiene i distància. Una altra opció, de la qual ja se n'ha parlat molt, són les videotrucades.

Pel que fa a la màgia, dèiem, caldrà creativitat i enginy. I, per què no, aprofitar la situació com una oportunitat per crear consciència en relació amb la importància de respectar les recomanacions de Salut.

Així, si no podem donar la carta als Reis en mà, la podem enviar per correu electrònic o per correu postal (una oportunitat, a més, conèixer aquest sistema tan poc habitual actualment en la nostra quotidianitat).

Igualment, potser els Reis porten els presents de cada infant a casa seva i no a casa d'altres familiars, com és habitual. Podem explicar que els Reis ho han de fer per seguretat -els regals de cada bombolla, a la seva bombolla-. Podem demanar a la nostra carta que portin quelcom que demanen els nostres cosins i, el dia sis, fer una (vídeo)trucada per comentar què han portat a cadascú.

En definitiva, com dèiem, mantenir el que considerem important de les festes (retrobament, màgia...) en el marc de les indicacions de Salut, d'acord amb el nostre criteri, amb creativitat i enginy i, sobretot, per gaudir-ne com sempre d'una manera diferent.

________________________

1 Laia Pinilla, pedagoga i técnica d’educació infantil, membre de la Xarxa d’Experets del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya, col·legiada núm. 2075, fundadora de COSETES DE NO RES: Pedagogia i Criança  https://cosetesdenores.cat/
2 Publicat a Cosetes de no res [Bloc] https://cosetesdenores.cat/
3 El MON: “La il·lusió nadalenca resisteix en els nens en unes festes atípiques“,https://elmon.cat/societat/la-illusio-nadalenca-resisteix-en-els-nens-en-unes-festes-atipiques-193277/

Data de publicació: 28/12/2020