Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com ANIVERSARI DE LA CONVENCIÓ SOBRE ELS DRETS DE L’INFANT | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > La veu del COPEC

ANIVERSARI DE LA CONVENCIÓ SOBRE ELS DRETS DE L’INFANT

"NENS, NENES I ADOLESCENTS…AMB DRETS REALS?" (*)

CANTATA"ET REGALARÉ TOTES LES ESTRELLES DEL CEL" (**)

La Convenció sobre els Drets de l’Infant va ser el document més ratificat del món per la majoria de països. Això va ser al 1989, ara fa 33 anys... Avui, a novembre de 2022, els professionals de la pedagogia i la psicopedagogia ens preguntem si hem avançat, si en realitat els nens i les nenes estan més protegits i cuidats, si sabem, els adults tenir cura d’un dels bens preuats que tenim…la infantesa. 

Vivim un xic saturats. Agendes saturades de feina, responsabilitats, tips per ser feliços, per ser saludables, per donar moltes oportunitats als nostres infants... però ens donem temps per les coses més bàsiques a les nostres vides? Ensenyem als nostres infants, ja siguin fills, filles o alumnes a donar-se temps per cobrir i conèixer les coses més bàsiques que necessiten?

En realitat d’això parla la Convenció sobre els Drets de l’Infant, de coses bàsiques que necessiten els infants i necessitem també els adults: un nom, una casa, una família, educació, salut, etc.  Que ho expressa en els quatre principis fonamentals de la Convenció: l’interès superior del nen i la nena, el dret a la vida, a la supervivència i al desenvolupament, la participació infantil i la no discriminació. 

Aspectes que el Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya, i els pedagogs/gues i psicopedagogs/gues que representa, hem treballat, conreat, cuidat i seguim en la tasca de que es facin realitat.

COMMEMORANT EL DIA DE LA INFÀNCIA PRESENTEM LA CANTATA 

Va ser a Girona, una tarda qualsevol, en una escola de música, Preludi. Unicef Girona ens demana si podem crear una cançó per celebrar que la convenció fa 18 anys i es fan actes per tot el món. La Mercè Rigau i jo, Susanna Arjona, pedagogues, fem una cançó i veient que són 10 els drets fonamentals de la infància ens animem a fer 10 cançons, a quina més divertida. I llavors ens animem encara més i creem un conte per unir les 10 cançons en una història meravellosa que es diu "ET REGALARÉ TOTES LES ESTRELLES DEL CEL".

Unicef Espanya informa a Unicef del que estem fent... i això es converteix en un moment màgic. Es decideix que la nostra cantata sigui l’acte representatiu que estan preparant. Així doncs ens tanquem i la gravem amb diferents veus de nens i nenes de tota Girona i el dia 20 de novembre de 2007, celebrem la majoria d’edat de la Convenció en un concert on estan representades les escoles de música i de primària de Girona, unint les veus d’un total de 1500 nens i nenes el 20/11/2007.

Avui, 15 anys després, encara es representa la CANTATA a escoles de música i escoles de primària i instituts de secundària.  Aquest 20 de novembre ens tornem a celebrar, a celebrar el futur que vindrà, amb uns infants cada cop més cuidats, atesos i saludables:

CUIDEM EL FUTUR
CUIDAR-LOS ÉS CUIDAR-NOS
POSEM COMPASSIÓ i PASSIÓ EN EL QUE FEM

____________________________________________________

(*) Fragment de l’Article de SUSANNA ARJONA, vocal del COPEC a GIRONA, que es pot consultar sencer a PARLEM DE PEDAGOGIA “NENS, NENES I ADOLESCENTS…AMB DRETS REALS?“

(**)  CANTATA"ET REGALARÉ TOTES LES ESTRELLES DEL CEL"   Idea original i lletra: Susanna Arjona i Borrego, Música: Mercè Rigau Garcia-Gascó, Harmonització: Andrea Mameli Isola, Percusió: Adolf Guerrero Donet, Direcció artística: Món Bover

Data de publicació: 18/11/2022